Ragdollens historia                                      

Ragdollen kommer ursprungligen från Californien, USA. Mrs Ann Baker parade en hona av "angoratyp" (Josephine) men en hane som troligen var Birma. Sedan parade hon tillbaka en av de manliga avkommorna, Daddy Warbucks, på Josephine och fick då en bicolorhona vid namn Fugianna. Från Fugianna kommer den linje som kallas lightside. Daddy Warbucks parades sedan med en brun burma och i den kullen föddes en brun colorpoint hona vid namn Buckwhet. Honan parades tillbaka på fadern och den kullen innehöll Kyoto, en brun mitted hane och Tiki en brun colorpoint hona. Från Tiki härstammas den linje som kallas darkside. Alla dessa katter finns registrerade under stamnamnet Raggedy Ann och kallas Ragdoll. 1969 godkände NCFA rasen och 1993 var den godkänd av alla förbund i USA. Ragdollen kom till England 1981, till Tyskland 1985 och finns numera spridd över så gott som hela världen. Till Sverige kom rasen 1991. 1992 godkändes rasen av FiFe men då fick endast bicoloren cerifikatstatus. De andra varianterna har godkänts vartefter och från och med 2005 är även röda och tabbymaskade ragdolls certifikatgodkända.

 Rasbeskrivning                                          
    

Ragdollen passar mycket bra som innekatt. Den är lugn, harmonisk och sällskaplig och kommer väl överens med barn och djur. De har ett par särdrag som skiljer dem från andra raser. Om de vill kan de slappna av totalt i kroppen och bli alldeles "lealösa" vilket också framgår av namnet (ragdoll=trasdocka). De har också en vaggande eller struttande gångstil som beror på att de går ganska brett isär med bakbenen. En ragdoll är lat, lugn och extremt snäll. Den är också mycket nyfiken och följer med i allt som händer i hemmet. En ragdoll kräver mycket tid och kärlek från sin ägare och kan bli olycklig om den är ensam för mycket.

 Utseende        
                                           

Ragdollen anses vara en av de mest storvuxna tamkattraserna. Rasen är semilånghårig och pälsen ska vara tät och mjuk. Den ligger efter kroppen och "skiktar" sig när katten rör sig. Svansen ska vara buskig.. Pälsen är lättskött och det är oftast lätt att klippa klor , åka till veterinär eller annat som kan vara besvärligt med andra raser. En ragdoll föds helt vit och blir inte fullt utmaskad och färdig i sin färg förrän i 3-årsåldern. Den växer ofta i ryck och är inte fullt utvuxen förrän den är runt 3 år.Ragdollen är en massiv, stor katt med medelkraftig benstomme. En fullvuxen hona bör väga mellan 3,5 - 5 kg och en hane mellan 6 - 8 och ibland 9 kg. Den har ett brett kilformat huvud, välutvecklade kinder och ett brett platt pari mellan öronen. öronen är medelstora med rundad topp. Katten har medelhöga rundade öron. Ett flathet över hjässan och ett brett nosparti. Ögonen är stora, ovala och alltid blå. Katten har kort kraftig nacke och en lång muskulös kropp. Benen är rätt kraftiga, bakbenen något högre. Tassarna ska vara rundade och stora med tofsar mellan tårna.

 Varianter och färger                                         

Colourpoint: Mörk mask, öron, ben och svans. Ljusare kroppsfärg i harmoni med pointsen. Bröst och mage ännu ljusare. Mitted: Som colourpoint men med vita handskar fram och sockor på benen. Vit haka och en vit stripe från bröst till svansen. Gärna en vit bläs på nosen. Bicolour_ Maskad: Som mitted men med ett omvänt "V" i ansiktet. Det vita fortsätter ner över hals, bröst, bringa , mage och önskvärt vita ben. Färger: Brun, choklad, blå, lila, röd, creme, tabby och sköldpaddsfärgad.